
Nye tider for Brakar
Brakar har i sin 15-årige historie hatt som viktigste oppgave å tilrettelegge for og tilby kollektiv persontransport og skoleskyss, gi informasjon til befolkningen om tilbudet og yte tjenester relatert til dette. Fram til pandemien hadde Brakar en god årlig vekst i antall reiser. Pandemien og rivning av bybrua gav knekk i veksten. Antall reiser er i 2024 tilbake på nivået før pandemien. Nye ruteplaner og åpning av ny bybru gir grunn til ny optimisme, og kan legge grunnlag for ny vekst reiser.
Skoleskyssen har vært sentral i vår tjenesteproduksjon. Det å gi trygghet til foreldre at vi tar godt vare på barna som skal kjøre buss eller få individuell tilrettelagt transport er svært viktig. Det er nær 9 000 skyssøknader, og det leveres skoleskyss til 181 undervisningssteder. Det er utviklet gode dialogverktøy med skole, elever og kommuner i planleggingen av skoleskyssen. De minste barna tilbys opplæring i trafikksikkerhet og hvordan de skal få en tryggest mulig reise med skolebussen med opplæringsmateriellet «Trygg Skolevei».
Mobiltetstilbudet i endring
Mobiltetstilbudet har vært i endring fra oppstarten til Brakar i 2010. Bildeling, samkjøring, elektriske sparkesykler og sykler har vokst fram med enkle brukerrgrensnitt for deling, bestilling og betaling. Teknologi som gjør det mulig å kjøre uten sjåfør utvikles med stor fart. Brakar har integrert og prøvd ut selvkjørende busser i kollektivtilbudet, og videre utprøving av autonome busser uten fører om bord skal testes ut i Fjordbyen. Nye tjenester med bestillingstransport med ruteplanlegging i sanntid og samkjøring er satt i drift. Elektriske sykler er testet ut som del av kollektivtilbudet, men markedsbaserte løsninger viste seg å være billigere for noen kommuner. Buss og individuell tilrettelagt drosjetransport er fortsatt kjernen i vårt tilbud. Det er fortsatt lurt vi at skal få flere til å reise sammen.
Brakar er for fylket et viktig virkemiddel for å sikre en miljøvennlig transport. Brakar har lykkes med å senke lokale og klimagassutslippene fra egen transport. Brakar var raske ut med å bruke avansert biodrivstoff på bussene våre når avgiftsnivået la til rette for en slik policy. Vi gjorde oss tidlig avhengig av å bruke elektriske busser. Denne erfaringen ble videreført nye anbud, og i 2025 er når vi milepæl av vi har elektriske busser i alle anbudsområdene. Der hvor vi ikke brukes elektriske busser nyttes det avansert biodrivstoff. Fra 1. juli 2025 er Brakar fossilfri og elektrisk i hele Buskerud.
Det er fortsatt lurt vi at skal få flere til å reise sammen.
Merkevaren vil bestå
Høsten 2024 vedtok Fylkestinget i Buskerud å legge Brakar inn i fylkeskommunen. Brakar som aksjeselskap opphører, men Brakar som merkevare vil bestå. Det må også bety at Brakars fleksible organisering, raske evne å ta bruk i nye løsninger og mulighet til å teste ut ny teknologi blir videreført under ny organisering.
Vi er trygge på at mobilitetstilbudet, tjenestene våre og merkevaren Brakar kan utvikles videre dersom det er et reelt kundefokus gjennom vedtak, handlinger og finansiering i Buskerud fylkeskommune.