
Om Brakar
Brakar har ansvaret for kollektivtransporten i Buskerud. Brakar skal legge til rette for og tilby et grønt, sømløst og markedsorientert kollektivtilbud som bidrar til å binde sammen kundens reisekjede fra dør til dør, og skape sømløse reiser mellom ulike transportmidler og fylkesgrenser.
Brakars hovedformål er å tilrettelegge for og tilby kollektiv persontransport og skoleskyss, gi informasjon til befolkningen om tilbudet og yte tjenester relatert til dette.
Vi jobber tett med lokale myndigheter og samarbeidspartnere for å skape et kollektivtrafikkorientert areal- og transportsystem som gir mest mulig mobilitet for pengene.
Vår historie
Brakar har sin opprinnelse fra Buskerud Kollektivtrafikk, som igjen var et utspring fra Vestviken Kollektivtrafikk. Buskerud Kollektivtrafikk ble stiftet i 2009 med fylket og 18 av 21 kommuner som eiere. Navnet ble endret til Brakar i 2012, og i 2013 kjøpte fylkeskommunen ut alle kommunene for å bli eneeier av selskapet. Navnet ble i desember 2013 formelt endret til Brakar AS.
Fylkestinget fattet vedtak i oktober 2024 om at Brakar AS skal overdras ved virksomhetsoverdragelse inn i linjen til Buskerud fylkeskommune. Denne overgangen gjennomføres i 2025.

Selskapets styre
Ved utgangen av 2024 består styret av:
- Ragnar Thor Grundtvig Søegaard (Styreleder)
- Gerd Barth Thorsby (Nestleder)
- Siri Holland
- Dagfinn Berge
- Odd Aksland
Knut Gunnar Fonn har vært de ansattes observatør i styret.
Det er i 2024 avholdt åtte styremøter.
Brakars ledergruppe
- Terje Sundfjord, administrerende direktør
- Anne Gamborg, leder trafikkutviklingsavdelingen
- Terje Njaastad, leder drift
- Kjersti D. Nordgård, leder salgs- og markedsavdelingen
- Stig Anisdahl Kristiansen, leder Økonomi, administrasjon og IKT

Samarbeid
Brakars ansatte deltar i en rekke nasjonale og regionale fora for samarbeid og utvikling av kollektivtransporten:
- Buskerudbysamarbeidet
- Østlandssamarbeidet
- Kollektivtrafikkforeningen herunder:
- Mobilitets- og markedskomite
- Markedsforum
- Storbyforum
- Økonomiforum
- Skoleskyssforum
- Kontraktsforum
- Brukerforum ruteplanlegging
Økonomisk situasjon 2024
2024 ble et uvanlig år for Brakar. Det ble grunnet manglende økonomiske bevilgninger gjennomført et rutekutt i størrelsesorden 45 millioner kroner. Buskerud fylkeskommunes økonomi etter splitting av Viken hadde ikke kapasitet til å opprettholde tidligere års aktivitetsnivå i tillegg til andre områders kostnadsvekst.
Den økonomiske situasjonen tilsa at man måtte kutte betydelig i kostnader og rutekutt var eneste utvei. Til tross for rutekuttet har man i 2024 klart å nå budsjett for billettinntekter og oppnå et lite driftsoverskudd. Selskapets forvaltning av oppsparte midler gir et overskudd totalt.
Brakar hadde totalt høyere inntekter enn budsjettert, som skyldes god kostnadskontroll og sikring av inntekter ved tilskudd, skoleskyss, belønningsmidler og finansinntekter.
Likviditetssituasjonen er meget god, og egenkapitalen er på forsvarlig nivå ved utgangen av 2024.
Det har ikke vært store investeringer i 2024.
Helse, miljø og sikkerhet
Sykefraværet i Brakar utgjorde 4,5 prosent i 2024. Etter mange år med lave turnover har det vært en relativt stor utskifting av arbeidsstokken i de siste år. Dette skyldes i hovedsak at flere ansatte har gått over i pensjonistens rekker, i tillegg til at noen har søkt nye utfordringer eller flyttet. Med mange nye medarbeidere på plass ser vi nå en god kontinuitet i trivsel både med gode kollegaer og i nye lokaler.
Brakar har årlige beredskapsmøter og jevnlige driftsmøter med Vy Buss og Torghatten, der vi følger opp ulike sikkerhetstiltak og gjennomgår hendelser og ulykker.
I 2024 var det én hendelse som medførte dødsfall i bussdriften. Det var en påkjørsel i Modum.
Det var ingen hendelser som medførte dødsfall eller hardt skadde i ferjedriften.
Ulykkesstatistikken viser at få myke trafikanter er utsatt for skader, og de fleste ulykkene skjer som aleneulykker med kun buss og sjåfør.
Vy Buss har fulgt opp arbeidet i 2024 med flere generelle tiltak, deriblant:
- Sette sikkerhetskultur på agendaen i ledermøter og fellessamlinger.
- Trafikksikkerhetsskurs i opplæringsportal.
- Forebygging av rus og avhengighet.
- Kjøring av skolebarn.
- Styrket forberedelse og beredskap når værmeldingen varsler krevende forhold.
Brakar deltar også i materiell- og miljøkomitéen til Kollektivtrafikkforeningen, som jobber med innspill til Bus Nordic for bedret sjåførsikkerhet. Brakar støtter arbeidet med å innarbeide sjåførsikkerhetskrav i spesifikasjonene til Bus Nordic.

Administrasjon og IT
Brakar er fortsatt lokalisert på Strømsø torg i Drammen, og har startet på en endringsreise rundt IT infrastruktur og innsiktbasert drift. I praksis betyr det at Brakar nå omfavner og tilpasser seg en ren datadrevet tilnærming av egen drift. Overgang fra eierskap til systemer i buss til å kun være mottager av informasjon og analysere skal fullføres i 2025.
Sommeren 2024 startet nytt anbud opp i Drammen og Lier, endring av underleverandører har påpekt utviklingsbehov i eksisterende IT infrastruktur og startet en endringsreise som beskrevet over.
Brakar viderefører sitt arbeid med regelverket i Åpenhetsloven. Vi baserer oss fortsatt i stor grad på det arbeidet som våre største leverandører gjør av arbeid, men forsøker å innarbeide der vi kan den utviklingen som kreves.
Sikkerhet er satt høyt hos Brakar og blir mer og mer aktualisert i verden vi lever i. I den forbindelse har vi jobbet videre med å gjennomgå og belyse ved sikkerhetsgjennomgang av IT-strukturen og systemene våre. Dette arbeidet vil fortsette i årene fremover.