
Kollektivtilbudet
Brakar skal utnytte kjørte kilometer optimalt for å få flere til å reise kollektivt. Dette innebærer å satse i de områdene hvor det bor flest folk.
Dette er i tråd med målene i Kollektivtransportplanene for Buskerud. Forsinkelser i trafikken er hovedgrunnen til at folk er misfornøyde med busstilbudet. Fremkommelighet i trafikken er derfor kanskje vår største utfordring.
Det er jobbet med oppstart av ny kontrakt i Drammen og Lier 1. juli 2024, samt forberedelser til oppstart av ny kontrakt i Ringerike og Hole sommer 2025. Alle nye kontrakter fra 2023 omfatter nær 100 prosent elektrisk drift, noe som betyr at i løpet av sommer 2025 vil 85 prosent av bussparken være utslippsfri. På denne måten bidrar Brakar til å oppfylle både lokale bærekraftsmål og nasjonale miljømål som er forankret i internasjonale mål og avtaler.

Ny kontrakt for transporttjenester i Drammen og Lier
Vy Buss ble i april 2023 tildelt kontrakt for transporttjenester i Drammen og Lier for perioden 01.07.24-30.06.34, med opsjon for forlenging til 30.06.37.
Samtlige busser, 100 totalt, er elektriske. Alle busser vil i tillegg være i henhold til gjeldende regler og krav for universell utforming, noe som vil sikre god tilgjengelighet for alle kundegrupper. Nye busser gir kundene bedre tjenester i og utenfor buss, som lading ved alle seter og mer digital informasjon. Brakar stilte krav til økt kollisjonssikkerhet for sjåfører i dette anbudet. Nytt i denne kontrakten er også at de nye leddbussene (15 stk) har drift på to akslinger (4x4), dette gir en helt annen fremkommelighet enn det tidligere leddbusser i Drammen har hatt.
Det har vært en krevende oppstart for anbudet i Drammen og Lier, med nye busser, ny ladeinfrastruktur, og ikke minst nytt sanntidssystem. Spesielt har det vært utfordringer innenfor IT/OT, som har gitt et dårlig fungerende sanntidssystem. Vi ser også at kjøretider må vurderes annerledes når bussene skal lade på endeholdeplass, dette tar vi med i videre forbedringsarbeid.
Oppstarten i Drammen og Lier kom også samtidig med store rutekutt som blir beskrevet under ruteendringer.

Ruteendringer 2024
Endrede økonomiske vilkår hos fylkeskommunen medførte at et større kutt måtte utføres høsten 2024. Mange linjer ble berørt i større eller mindre grad, og det ble vektlagt å redusere uten å berøre skoleskyss eller kapasitet i rushtid, og heller redusere tidlig morgen, kveld og i helg. Passasjergrunnlag for turene ble vektlagt i beslutningsprosessen.
Kongsberg og Midtfylket
Brakars kontrakt i Kongsberg og midtfylket omfatter kommunene Øvre Eiker, Kongsberg, Modum, Sigdal, Krødsherad, Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal.
Det ble gjennomført rutekutt i Kongsberg og midtfylket på følgende linjer fra skolestart 19. august 2024:
- Linje 52 Drammen – Hokksund sluttet å betjene strekningen Mjøndalen - Hokksund, og avgangstid i begge retninger er justert.
- Linje 100 Drammen - Hønefoss har kuttet i begge retninger på kveldsavganger alle dager.
- Linje 101 Drammen – Hokksund/Vikersund - kuttet i begge retninger på kveldsavganger alle dager.
- Linje 105 Åmot - Eggedal sentrum er kuttet med en kveldsavgang på hverdag fredag.
- Linje 105 Åmot - Bergshammeren - kuttet søndagstilbudet med 1 avgang i hver retning.
- Linje 104 Vikersund - Åmot kuttet søndagstilbudet med 1 avgang i hver retning.
- Linje 116 Hokksund – Skotselv kuttet med 2 avganger i hver retning midt på dagen hverdager.
- Linje 118 Hokksund - Åleveien (Darbu) kuttet 2 avganger i hver retning midt på dagen hverdager.
- Linje 430 Kongsberg – Hvittingfoss kuttet 1 avgang i hver retning på ettermiddag – hverdager.

Drammen og Lier
Ingen endringer i linjetraseer ble utført i Drammen og Lier i 2024, utover små justeringer på enkelte skoleskyssturer etter endring i eksempelvis skolekrets i Drammen eller tilbakeflytting til nyrenovert skole i Lier.
Sommerproduksjonen ble redusert fra ca 680 000 km i 2023 til 645 000 km i 2024 og ga en reduksjon på ca. 35 000 kilometer. Høst- og juleproduksjonen ble redusert fra ca 2 238 000 km i 2023 til ca 1 850 000 km i 2024 km og ga en reduksjon på ca. 388 000 kilometer.
Et vesentlig kutt ble utført på linje 169 Lierbyen busstasjon – Oslo fra skolestart 19. august 2024. Der ble lørdagsavgangene kuttet helt, og hverdagstilbudet omgjort til kun et rushtidstilbud. Linje 169 gikk fra å utgjøre 175 983 km i høst- og juleplan 2023 til 56.183 km i høst- og juleplan 2024.
Videreføring av linje 169 som rushtidstilbud på hverdager ble bestilt av fylkeskommunen etter at Brakar anbefalte å erstatte linjen med en høyfrekvent linje mellom Lierbyen og Asker som kunne mate til/fra tog i Asker. Finansiering av videreført tilbud på linje 169 medførte imidlertid ytterligere kutt på øvrige linjer i Lier; linje 62, 63 og 73.
Fire linjer planlagt nedlagt høsten 2024 ble likevel videreført i større eller mindre grad etter avgjørelse i Hovedutvalget for samferdsel i fylkeskommunen:
- Linje 14 Underlia – Strøtvet ble nedlagt fra skolestart 19. august 2024, men gjenopprettet med et minimumstilbud fra 7. oktober 2024.
- Linje 15 Austad skog – Drammen busstasjon og 21 Tolerud – Drammen busstasjon var planlagt nedlagt fra skolestart 19. august 2024, men ble likevel videreført med et redusert tilbud, og fra 7. oktober 2024 omformet til et minimumstilbud sammen med linje 14.
- Linje 16 Mælen - Drammen busstasjon ble nedlagt fra skolestart 19. august 2024. Utover høsten ble det på oppdrag fra fylkeskommunen jobbet med å utarbeide et minimumstilbud også her, men nytt rutetilbud rakk ikke å bli ferdigstilt og igangsatt i 2024.
Hallingdal
I kontraktsområde Hallingdal har det vært noen kapasitetsutfordringer i forbindelse med nye asylmottak som ble etablert i kommunene Ål, Hol og Gol. Det måtte settes inn assistansebuss på noen avganger, for å løse skoleskyss for elever på mottakene. Mange asylmottak ble nedlagt i Norge før sommeren 2024, det samme skjedde med mottakene på Ål og Gol, som medførte at en kunne fjerne assistansebussene.
Busstilbudet i Hallingdal er ca. 90% skolerelatert. Kutt er iverksatt på samtlige linjer som ikke er berørt av skoleskyss, og rene bestillingslinjer med buss er lagt ned.

Ringerike og Hole
Ringerike og Hole er preget av mye skoletransport.
Linje 200 Hønefoss – Oslo er den eneste reelle kollektivreisemuligheten for pendlere til Oslo. I forbindelse med ruteendring høsten 2024 ble tilbudet på søndager redusert fra timesfrekvens til to-timersfrekvens. Fra 1. desember ble noen av disse avgangene gjeninnsatt pga kapasitetsutfordringer.
Bylinjene i Hønefoss fikk i grove trekk færre avganger på hverdager mellom kl. 19:00 og 21:00, og færre avganger på lørdag ettermiddag.

Buskerudbyen
Brakar har i 2024 bidratt i Buskerudbysamarbeidet gjennom deltagelse i arbeidsgrupper og fagråd.
Brakar fikk i 2024 ca. 85 millioner kroner til følgende tiltak:
- Forsterket rutetilbud i alle de fire Buskerudbykommunene. Linjer som dekker store reisestrømmer ble prioritert (MNOK 56,4).
- Tilskudd til reduserte takster. Midlene gikk til redusert pris på 30-dagers-billett og bybilletten (MNOK 23,2).
- Sanntidsinformasjon - stolper (MNOK 1).
- Drift mobilbillett (MNOK 1,2). Bidrag til drift av offentlig-offentlig-samarbeid mellom flere administrasjonsselskaper om felles teknisk plattform for drift av mobilbillett og tilliggende tjenester.
- Driftsmidler til sanntidsinformasjonssystem (SIS) og trafikant- og informasjonsdesign (TID) (MNOK 3).
- SIS: Midlene ble brukt til drift av sanntidssystemet, herunder prosjektledelse, oppfølging av kontrakt og installasjon.
- TID: Midlene ble brukt til å drifte utstyr, herunder skilt, søyler og andre informasjonselementer. Dette inkluderer drift av kommunikasjonslinjer, vedlikehold, strømforbruk og renhold.
Det faglige grunnlaget om kollektivtilbud til byvekstavtale som Brakar utarbeidet i 2021, har sammen med trafikkplanen for Drammen og Lier, bidratt til at det etableres en høystandard busslinje mellom Mjøndalen og det nye sykehuset på Brakerøya fra høsten 2025. Buskerud fylkeskommune og Drammen kommune har de siste årene fått og brukt belønningsmidler til holdeplasser og fremkommelighet på strekningen mellom Mjøndalen og Brakerøya.

Bestillingstilbud Brakar Fleks
Brakar har bestillingstilbud flere steder i Buskerud, under paraplyen Brakar Fleks. Bestillingstilbud komplementerer eller erstatter ordinær kollektivtransport. Kunden bestiller selv turen og betaler vanlig busspris. Tilbudene kjøres med drosje, minibuss eller ordinær buss.
Det er kun Brakar Fleks i Kongsberg som har en dynamisk og heldigitalisert bestillingsløsning. Søndagstilbudet på Brakar Fleks Kongsberg ble avsluttet våren 2024 da engangsmidlene fra fylkeskommunen til søndagskjøring var brukt opp.
Brakar har bestillingstilbud på følgende steder:
- Brakar Fleks Kongsberg
- Brakar Fleks Utstranda
- Brakar Fleks Hønefoss
- Brakar Fleks Gol

Ferjedrift Svelvik-Verket
Brakar har ansvaret for ferjestrekningen Svelvik – Verket. Det er Bastø Fosen som drifter kontrakten på ferjen, kontrakten gjelder frem til 31.12.2031.
Dette er den eneste ferjestrekningen i Buskerud. Ferjen fraktet over 373 000 passasjerer, og 148 900 kjøretøy i 2024. Antall passasjerer er omtrent det samme som i 2023, mens det har vært en økning i antall kjøretøy med ca. 13%
Sambandet betjenes av MF Svelvik. Driften er elektrisk, og ferjen har plass til 30 personbiler, alternativt tre vogntog på 19,5 meter og noen personbiler. Turen fra Svelvik til Verket på Hurumlandet tar bare fem minutter, og har 78 daglige avganger mandag til fredag, 56 avganger lørdag og 52 avganger på søndag. I 2024 utførte sambandet over 25 400 turer, med en regularitet på ca. 99,3%.
Reservefergen Hurumfergen har utført ca. 5% av turene. Problem med bemanning til fergen har ikke Bastø Fosen hatt, slik som store deler av kysten av Norge har. Det var noen tekniske problem med reservefergen i januar, når MF Svelvik var på planlagt vedlikehold. Fra februar til desember, har fergen hatt en regularitet på 99,6%.

Skoleskyss
I henhold til leveranseavtale med Buskerud fylkeskommune skal Brakar besørge skoleskyss til skoleelever i samarbeid med kommunene, i henhold til gjeldende lover og forskrifter, samt regler for skoleskyss i Buskerud.
Brakar administrerer rett til gratis skoleskyss for ca. 8 000 elever, fordelt på henholdsvis 1 300 videregående elever og 6 700 elever i grunnskolen. Det utføres skoleskyss i samtlige kommuner i fylket. Drammen, Kongsberg og Ringerike er de tre kommunene med flest skysselever.
Brakar deltar i Skoleskyssforum i regi av Kollektivtrafikkforeningen. Forumet har samlinger to ganger per år.
Nye kontrakter drosje
Det har vært gjennomført anbud innenfor drosje i 2024 i Drammen, Lier, Kongsberg og Øvre Eiker. Samtlige kommuner ble tildelt gjeldende operatører.
Trygg tur til skole
At elevene kommer trygt fram dit de skal er noe Brakar jobber fortløpende og kontinuerlig med i samarbeid med operatør. For å styrke sikkerhetsarbeidet utviklet vi i 2023 nytt opplæringsmateriell som skolene kan ta i bruk ovenfor både elever, foresatte og ansatte for å gi gode tips og råd for de minste når de begynner å ta skolebuss. Dette ble i 2024 fulgt opp med en rekke skolebesøk i samarbeid med VY og Trygg Trafikk. Bamse Brakar deltok også med sang og dans for en leken opplæring av reglene.
Samarbeid skoler/skoleskyss
Fornøyde skoler, foresatte og elever er viktig for Brakar. Selskapet gjennomfører årlige møter med kommuner og videregående skoler i fylket.
Brakar arrangert flere kurs i saksbehandlersystemet for skoleskyss for både grunnskoleansatte og ansatte ved videregående skoler. Det ble våren 2024 gjennomført flere slike kurs på ulike lokasjoner, samt tilbud om å delta på kurs via Teams.
Avtaler skoleskyss
Brakar har i 2024 avtaler med følgende drosjeselskaper:
- Drammen Taxi
- Ferder Taxi
- Ring Taxi
- Geilo Taxi
- Viken Taxi
- Sälls Fjelsservice
- Geir Finnevolden